Önemli Bilgiler

KAMPÇILIK

Kampçılık zorluklarla dolu fakat zevkli bir uğraştır. Bu zorlukları azaltmanın yolu ise kamp yapma sanatını öğrenmektir. Bir kampı iyi bir kamp yapan rahat bir çadır, sıcak bir uyku tulumu ve iyi yiyecektir. Kampçılığın esas kuralı ise doğaya saygı duymaktır. Doğayı koruma karşısında bizim rahatımız ikinci planda kalmaktadır. Aslında bize bunca mutluluk sağlayan doğaya saygımızı gösterecek şeyleri yapmak o kadar da zor değildir. Bu yüzden bu bölümde kolay kamp yapmanın olduğu kadar temiz kamp yapmanın da ipuçları verilmiştir. Kamp yaparken her zaman göz önünde tutmamız gereken kural çevreye en az zararı vermektir. Burada kamp yapmadan ve kamp sırasında yapmamız gerekenler, yapmamamız gerekenler anlatılmaktadır.

GİYİM MALZEMELERİ

Bere, iç çamaşır, mevsime göre kıyafet, yağmurluk, yürüyüş ayakkabısı, çorap, terlik vs.

TEMİZLİK MALZEMELERİ

Diş macunu ve fırçası, tuvalet kağıdı, havlu, sabun, kişisel temizlik malzemeleri.

 

MUTFAK MALZEMELERİ

Tencere, tava, çatal, kaşık, bıçak, plastik bardak, bulaşık süngeri, baharat, tuz, şeker, kahve, çay, termos, ocak, çakmak vs.

 

DİĞER MALZEMELER 

Güneş gözlüğü, böcek kovucular, çakı, harita, pusula, kağıt, kalem, dikiş seti, ilk yardım malzemesi, fotoğraf makinası, telsiz, radyo vs.

 

KAMP KURARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ KURALLAR  

Kamp yeri seçiminde etken olan bir çok faktör vardır. Bunlardan ülkemizde en az önemseneni kamp yerimizin doğaya verdiği zarardır. Unutulmamalıdır ki bizler doğanın misafirleriyiz ve konforumuz her zaman doğayı korumaktan sonraki kriter olmalıdır. - Ülkemizde kamp yaparken dikkat edilmesi gereken konu eğer kamp yapacağınız yerin yakınında köy veya yerleşim birimi varsa muhtar yada jandarmaya haber vererek izin almaktır. - Ayrıca ziyaret edeceğiniz bölgede kamp kurma ve ateş yakma yasağı olup olmadığını öğrenin. Milli Parklar Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü ve Köy işleri Müdürlüğü vb... kurumları gitmeden önce arayabilirsiniz. - Çadırınızı olabildiğince kamp alanı olarak belirlenmiş yerlere kurun. Çadırınızı çevrede keşif yaparak tehlikelerden uzak , en uygun yere mümkünse hava kararmadan kurun.

 

KAMP YERİ SEÇİMİ

DAĞ

- Kar eridiğinde bırakılan bütün izleri sileceği için ideal kamp yeridir. Düz kaya - Bırakacağımız izlerden en az etkilenen yerlerden biridir. Kum ya da toprak 

- Bu kayadan sonraki en uygun alandır. Orman içinde açık, bitkisiz alanlar

-ilk 3’üne göre daha az tercih edilmelidir. Orman’dan yukarıdaki çayırlık alanlar ve Orman’dan yukarıdaki bitki barındıran alanlar buradaki çayır ve bitkilerin çok kısa bir büyüme dönemleri olduğundan gerektiğinde çadırın yerini sık sık değiştirmek bitki oluşumunun durmasını engelliyebilir.

 

SU KENARLARI 

- Su kenarlarındaki bitkiler hassastır. Kamp yerlerinin birçoğuda maalesef su kaynaklarının veya durağan suların yanındadır. İdeal olan su kaynaklarının en az 50 metre uzağında kamp yapmaktır.

 

DOĞAYA VEREBİLECEĞİMİZ ZARARLAR DIŞINDA KAMP YERİ SEÇİMİNDE DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER   

- Çadır kurulan yerin eğimli olmaması ve zeminin taşlı olmaması gerekir. Eğer eğimli bir yere kamp kurulacaksa çadırda baş kısmı eğimin yüksek kısmında kalacak şekilde yatılmalıdır. Kamp yeri çığ, sel, taş düşmesi, heyelan gibi potansiyel tehlikelerden uzak bir noktada olmalıdır. Seçilen kamp yeri mümkünse rüzgardan en az etkilenecek bir noktada kurulmuş olmalıdır.

- Çadırımızı düz , çukur olmayan yerlere kurmalıyız. Çukur yerlerde yağmurda çadırımız su alır. Düz yerlerde dahi mevsime bağlı olarak yağmur olasılığına karşı çadırımızın etrafına bir karış derinliğinde kanal kazıp suyun tahliye edilmesini sağlamalıyız,

- Kamp yerinde doğaya ve yaşıyan bitki , hayvan hiçbir canlıya zarar vermemeliyiz 

Tuvalet yerini , yıkama işlerimizi olabildiğince su kaynaklarından , patikalardan vede kamp yerinden uzak yerlerde çözümlemeliyiz. Su kaynaklarına çok yakın olmak doğaya zarar vereceği gibi 20 dakikadan uzak bir mesafedeki su kaynağı da gereksiz vakit kaybına neden olacaktır. Kamp yeri su kaynaklarına makul bir mesafede olmalı

- Yöre halkının kullanmış olduğu otlak vs gibi alanlardan uzak durun , olabildiğince oralardan alışveriş yapıp hem ekonomilerine katkıda bulunun hemde yöre halkıyla yakınlık kurun.

 

KAMP ATEŞİ

Ateş yakmanız gerekiyorsa daha önce ateş yakılmış yerleri kullanın. Eğer bir ateş yakacaksanız; ateşi yakmak, kontrol altında tutmak, söndürmek ve sebep olabileceği tehlikeleri ve zararları minimuma indirgemek sizin sorumluluğunuzdadır. Ateş yakmanın yasak olmadığı bölgelerde varmış olduğunuz noktada ateş için etraftaki taşlardan bir çember yapın ve içini kazarak çukurlaştırın burayı kullandıktan sonra temiz bir halde bırakın.

Ateşi söndürmek için, önce alevin üzerine su dökün, bir sopa yardımıyla ateşi tekrar canlandırın ve tekrar su dökün. Parçaların tekrar kor olmayacağına inandığınız zamana kadar bu işlemi tekrarlayabilirsiniz.

 

ÇÖPLER

Çöplerinizi çöp poşetlerine koyun ve dönüşte ilk gördüğünüz çöp bidonuna kadar başka bir yere bırakmayın. Tamamen küle dönüşebilecek, doğada yok olacağını bildiğiniz çöpler ateşe atılabilir. Plastik, metal vb..hariç

Kamp yerini terkettiğinizde doğal vede bulduğunuzdan temiz bırakın.

 

ÇADIRDA KALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKLİ NOKTALAR

 - Çadır kapılarının fermuarlarını tepe kısmından bırakacağınız uygun bir miktardaki açıklık , solunum yoluyla oluşan buharı tahliye eder, havalandırmayı sağlar. Çadırınızı yeterince havalandırmadığınızda gece oluşan buhar çadır duvarlarında yoğunlaşıp donarak çadırınızı buz mağarasına döndürebilir,

Çadıra girmeden botlarınızı çıkartın çadırın içine koyun, dışarıda bırakacak olursanız gece patlayacak havadan sonra bir daha bulamayabilirsiniz,

Yatarken çadır duvarlarına değmemeye çalışın,

- Islak veya terli elbiseleriniz ile tulumunuza girmeyin,

Küçük hacimli yarı ıslak malzemenizi (eldiven, çorap vs) kurumaları için giysinizle vücudunuz arasına veya yatarken tulumun içerisine koyun, ancak bunun sizi üşütmesine izin vermeyin,

Güneşli bir hava bulursanız tulumlarınızı çadırın üzerine serin,

Isınmak için tulumun içerisinde nefes alıp vermeyin, bu tulum içerisindeki nemin artmasına sebep olacaktır,

- Ocak kullanarak hazırlayacağınız yemek ve içecekleri çadırın dışında yapın. Aksi takdirde çıkan buhar çadırın içerisinde tekrar yoğunlaşacaktır.

- Tuluma girmeden önce tulumunuzu silkeleyerek iyice kabarmasını sağlayın. Bildiğiniz gibi ısı yalıtımını sağlayan şey durağan havadır ve tulumunuzun içindeki yalıtım malzemesi ne kadar iyi kabarırsa o kadar iyi yalıtım sağlar.

Mutlaka iyi bir mat kullanın. Matınız yetersiz ise o zaman yedek giysi ya da çantanızla matınızın altına takviye yapın.

- Iyi bir akşam yemeği vücudunuzun gece boyunca enerji seviyesini koruyabilmesi için çok önemlidir.

Sıvı alın. Su olmadan vücudunuz yediğiniz şeyleri kullanılabilir enerjiye çeviremez. Üstelik dehidre bir vücutta kanın akışkanlığı azaldığı için kan dolaşımınız da yavaşlayacaktır.

Tuluma girmeden önce kuru giysiler giyin.

Tulumun içinde fazla boşluk varsa giymediğiniz polar vb. giysilerinizi tulumun içine alıp boş alanları doldurabilirsiniz.

Tulumun içerisine kıyafetlerinizle girdiyseniz ön fermuarlarınızı açıp vücut ısınızın tulumun içindeki havayı ısıtmasını sağlayınız.

 

OCAKLARIN KULLANIMI

Her ocağın alındıktan sonra kullanma kılavuzunu okuyun. Ocağı çadırın içinde kesinlikle kullanmayınız. Tüm ocaklar oksijen kullanır ve bu yüzden tamamen kapalı yerlerde kullanılmamalıdırlar.

 

UYKU TULUMU SEÇİMİ ve BAKIMI

Uyku tulumunuzu seçerken diğer göz önüne alacağınız şey tulumun dolgu malzemesidir. En iyi hava tutma özelliğine, dolayısıyla en iyi ağırlık performans-dengesine doğal dolgu malzemeleri sahiptir. Doğal dolgu malzemesi olarak genelde ördek ve kaz tüyü kullanılır. Tüy tulumların temizlemesinde tüy için üretilmiş bir temizleme malzemesi kullanılması gerekir. Islakken çok ağırlaştıklarından yıkama sonrası taşırken çok dikkatli davranılması gerekir. Kurutma için en iyi yöntem ılık ve iyi havalanan bir yere serip arada sırada çevirerek bir hafta kadar beklemektir. Sentetik dolgu malzemeli tulumların temizliği daha kolaydır ve fiyatları daha düşüktür. Fakat daha fazla yer kaplarlar, daha ağırdırlar ve daha kısa ömürleri vardır. Sentetik tulumlar da ıslakken izolasyon özelliklerinin bir miktarını kaybederler ama ıslak bir tüy tulumdan çok daha iyidirler, ayrıca çok daha çabuk kururlar. Sürekli ıslak ortamlarda sentetik tulum kullanmak daha avantajlıdır. Kullanılmadığı zamanlarda tulumunuzu bol ve hava geçirgen bir torba da saklamalı ya da dolabınıza dikine asmalısınız.Asla sıkıştırılmış vede nemli saklanmamalıdır.

 

ÇADIRLARIN BAKIMI

Çadırları ıslak saklamamalısınız. Islak saklamak kumaşın su geçirmez kaplamasının yıpranmasına ve küflenmesine sebep olacağından faaliyetlerden sonra çadırınızı mutlaka kurutmalısınız. Çadırınızı yıkamanız gerekirse deterjan kullanmayın. Deterjan çadırınızın su geçirmezliğine zarar verecektir. Çadırı yıkamak için bir sünger ve su kullanın.

MEVSİM DAĞCILIK KAMPÇILIK DOĞA SPORLARI SPOR KULÜBÜ - İZMİR / TEL : 0 533 150 08 95